Je pre nás kolagén dôležitý?
4 min
Kollagénové bielkoviny
Kolagén je typ bielkoviny, ktorý sa bežne spája s kozmetickými výrobkami pre pevnú a mladistvú pleť. V poslednom čase sa však kolagén rýchlo rozšíril aj mimo kategóriu krásy na iné trhy vrátane športovej výživy. Ďalšou výhodou kolagénových výrobkov býva pridaný vitamín C, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu kostí a kĺbov.
Čo je kolagén?
Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina vo vašom tele. Od ostatných bielkovín sa odlišuje tým, že obsahuje veľké množstvo troch aminokyselín: glycín, prolín a hydroxyprolín. Tieto aminokyseliny sa často opakujú v celkovej sekvencii kolagénu a skladajú sa do trojitej špirálovej štruktúry, čím vytvárajú nerozpustnú vláknitú bielkovinu, ktorá poskytuje štrukturálnu podporu spojivovým tkanivám vášho tela vrátane kostí, kože, chrupaviek, väzov a šliach.
Nachádza sa aj v krvných cievach, črevách, rohovke a dentíne zubov. Názov kolagén v skutočnosti pochádza z gréckeho slova "kólla", čo znamená lepidlo. Bez štrukturálnej podpory kolagénu sa tieto tkanivá stávajú krehkými. Produkcia kolagénu sa znižuje s vekom a vystavením faktorom životného štýlu, ako je fajčenie a UV žiarenie. Okrem týchto faktorov môže k nedostatku živín potrebných na tvorbu kolagénu prispieť aj nesprávna výživa.
Doplnky s kolagénovými bielkovinami
Hoci sa kolagén už dlho používa v lokálnych kozmetických aplikáciách, ako sú pleťové vody, krémy a prášky, obľúbenými prostriedkami na doplnenie kolagénu sa stávajú jedlé aj pitné aplikácie, ako sú proteínové prášky.
Práškové formy kolagénu pochádzajú zo spojivových tkanív kráv, ošípaných, kurčiat a rýb. Často prechádzajú procesom hydrolýzy, chemickou reakciou, ktorá rozkladá kolagén na menšie časti nazývané peptidy, čo umožňuje ľahké trávenie a rýchle vstrebávanie. Po denaturácii teplom kolagén vytvára želatínu, bežnú zložku potravín, ktorú možno nájsť v želatínových dezertoch, gumených cukríkoch, zmrzline a jogurtoch.
Vo väčšine výskumov skúmajúcich účinky kolagénu na stav pokožky a jeho prínos pre organizmus sa používajú kolagénové proteínové doplnky.
Výhľad rastu trhu
Očakáva sa, že doplnky a športová výživa s obsahom kolagénu budú v nasledujúcich rokoch hnacou silou rastu. Tyčinky, práškové alebo tekuté koncentráty sú najbežnejšou a najobľúbenejšou formou použitia kolagénu vo výrobkoch športovej výživy.
Kolagén má tak na trhu jedinečnú pozíciu, aby uspokojil dopyt po "optimálnom starnutí", ktorý naďalej podporuje záujem o výživové doplnky pre pokožku, kĺby a kosti.
Očakáva sa, že kolagén zo želatíny ako častá zložka cukroviniek, ako sú marshmallow, gumové cukríky a ovocné snacky, zostane funkčnou zložkou potravín. Široko sa využíva aj v mliekarenskom priemysle na výrobu jogurtov, zmrzliny, syrov a špeciálnych dezertov.
Autor článku: Mgr. Janka Jančíková, výživová poradkyňa